Greşelile nu sunt crime de război

Declaraţia făcută de colonelul Richard Kemp în numele ONG-ului United Nation Watch la Sesiunea Specială a UN Human Rights Council pentru discutarea Raportul Goldstone – 16 octombrie 2009.

Mulţumesc domnule Preşedinte,

Sunt fostul comandant al forţelor britanice din Afganistan. Am servit sub NATO şi sub Naţiunile Unite; am comandat trupe în Irlanda de Nord, Bosnia şi Macedonia; şi am participat în Războiul din Golf. Am petrecut mult timp în Irak de la începutul invaziei din 2003 şi am lucrat în domeniul terorismului internaţional pentru Joint Intelligence Committee din Regatul Unit.

Domnule Preşedinte, în baza cunoştiinţelor şi experienţei mele, pot să spun următoarele: în timpul Operaţiei Plumb Topit, Forţele de Apărare Israeliene (IDF, n.t.) au făcut mai mult pentru salvarea drepturilor civililor într-o zonă de luptă decât a făcut oricare altă armată în istoria conflictelor militare.

Israelul a făcut asta în timp ce făcea faţă unui inamic care în mod deliberat îşi poziţionează capacitatea militară în spatele scuturilor umane constituite din populaţia civilă.

Militanţii Hamas, ca şi cei Hezbollah, sunt experţi în manipularea agendei media. Amândouă grupările au mereu gata oameni care să dea interviuri ce condamnă forţele israeliene pentru crime de război. Ei sunt adepţii punerii în scenă şi ai distorsionării incidentelor.

IDF-ul se confruntă cu o provocare pe care noi britanicii nu am avut-o la aceeaşi dimensiune. Este acea automată, în stil Pavlov prezumţie făcută de mulţi din media internaţională, precum şi din grupurile care militează pentru drepturile omului, că membrii IDF-ul acţionează greşit, că ei încalcă drepturile omului.

Adevărul este că IDF-ul a luat măsuri extraordinare pentru a anunţa zonele de ţintă militară civililor din Gaza, prin distribuirea din avion a peste 2 milioane de manifeste şi prin efectuarea a peste 100000 de telefoane. Multe misiuni care ar fi putut distruge capacităţi militare Hamas au fost anulate pentru a preveni victime din rândul civililor. În timpul conflictului IDF-ul a permis intrarea unor cantităţi uriaşe de ajutor umanitar în Gaza. Pentru a da ajutor practic în mână inamicilor este, pentru un tactician militar, în mod normal de neînchipuit. Dar IDF-ul şi-a luat acest risc.

În ciuda tuturor acestor măsuri, desigur că au fost victime civile. Războiul este haos şi plin de greşeli. Au existat greşeli făcute de britanici, de americani şi de alte forţe în Afganistan şi în Irak, multe din care pot fi atribuite erorii umane. Dar greşelile nu sunt crime de război.

Mai mult decât orice, victimele civile au fost o consecinţă a modului de a face război al Hamas-ului. În mod deliberat Hamas-ul a încercat să-şi sacrifice proprii lor civili.

Domnule preşedinte, Israelul nu a avut de ales în apărarea propriului sau popor, pentru a opri Hamas să-i atace cu rachete.

Şi o spun din nou: IDF-ul a făcut mai mult ca să salveze drepturile civililor dintr-o zonă de luptă decât orice altă armată în istoria conflictelor militare.

Vă mulţumesc domnule Preşedinte.

Richard Kemp

Richard Kemp

Textul declaraţiei colonelului Richard Kemp – aici.

Reclame

Etichete: ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: