Jan Guillou, un Carl Hamilton în slujba KGB

Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou, aşa cum îi este numele întreg pe pagina care îi este dedicată de Wikipedia, s-a dovedit a fi în timp – acum are 65 de ani – un prolific jurnalist şi scriitor. Personajul principal din romanele sale de spionaj se numeşte Carl Hamilton, un adept al mişcărilor de stânga maioste şi a cauzei palestiniene la începutul anilor ’70, cu puţin înainte de a deveni spion în slujba statului suedez cu numele de cod Trident.

Că viaţa bate filmul – iar Carl Hamilton a fost eroul unor filme pentru marele ecran plus unele adaptări pentru televiziune – este un truism verificat şi de dezvăluirile din octombrie 2009 ale tabloidului Expressen prin publicarea de documente ale Serviciului de Securitate Suedez (Sapo) de unde rezultă că Jan Guillou a fost recrutat în anul 1967 de serviciul de spionaj sovietic KGB. Declaraţiile fostului spion sovietic Oleg Gordievski au confirmat documentele Sapo, el a spus că activitatea lui Jan Guillou pentru sovietici s-a oprit în 1972.

Pus în faţa documentelor incriminatare, Jan Guillou a admis că a avut contacte cu spionul sovietic Jevgenij Ivanovitj Gergel pentru care a subtilizat o carte de telefon a ambasadei americane de la Stockholm plus alte câteva treburi mărunte. Dar Guillou susţine că nu a trădat secrete suedeze. În anul 1973, dezvăluirile tandemului jurnalistic Jan Guillou-Peter Bratt referitoare la Serviciul de Informaţii (Informationsbyran, IB), au fost atât de şocante încât au condus la un scandal asemănător cu Watergate-ul american. În lumina celor spuse de Guillou, este foarte posibil ca scandalul din 1973 să fi fost pus la cale de sovietici.

Interesant este că într-una din cărţile de spionaj, eroul Hamilton a ucis o întreagă echipă israeliană Mossad. Poate că unul din demonii de care vorbea Hamilton, pe care el reuşea mereu să-i domine, acele “blocuri de ghiaţă neagră care ieşeau la suprafaţa unui fluviu violent”, s-a prefăcut doar că este mort şi a lovit pe neaşteptate. Fatal.

Anunțuri

Etichete: , ,

Un răspuns to “Jan Guillou, un Carl Hamilton în slujba KGB”

  1. neinfectat de comunism Says:

    si iliescu este un erou pt rusi…atatea decenii si el tot de la rasarit vrea lumina…

    te astept la mine pe blog unde Jioana, dupa o presedentie de doar 24 de ore, a ajuns deja subiect de bancuri si poante…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: