PSD şi Mircea Geoană nu mai au răbdare

Congresul PSD de astăzi pune în discuţie metodele de atac ale PSD asupra guvernului Boc şi asupra Preşedintelui Băsescu. Mai înainte ca Victor Ponta să fi scos un cuvânt la măreaţă adunare de 5000 de pesedei mari şi mici, Mircea Geoană şi-a atras atenţia din partea presei printr-un document de zeci de pagini în care critică politica din acest an a conducerii partidului:

„PSD a avut patru strategii diferite în doar 7 luni este un semnal de inconsecvenţă pentru alegători: iniţial am decis să aşteptăm alegerile parlamentare din 2012 şi erodarea naturală a PDL; apoi, am vorbit despre alegeri anticipate, dar despre intrarea la guvernare doar după ce acestea vor avea loc; ulterior, am fost de acord să fim parte a unui guvern de serviciu care să organizeze alegerile anticipate; în final, am adăugat planului guvernării perspectivă alegerilor prezidenţiale anticipate, în urma suspendării şi demiterii lui Traian Băsescu”.

Mircea Geoană a fost obligat în august de o rezoluţie ca timp de 6 luni să nu mai atace politica dusă de Victor Ponta, aceasta sub ameninţarea că va fi dat afară din partid. La doar două luni de la acea şedinţă a Biroului Politic Naţional, Mircea Geoană revine la atac şi susţine că Victor Ponta este „tentat să dea liber la pusul botniţei în PSD”. Fostul candidat la preşedinţie din partea PSD-PC, susţinut la vremea respectivă de PNL, UDMR şi PRM, mai este deci capabil de surprize pentru cei care-l credeau pus pe linie moartă. Documentul din 16 octombrie arată că duşmanul este numai PDL şi că în România există doar o „dreaptă [care] s-a dovedit mai coruptă decât stânga”. Totuşi, Geoană insistă pe susţinerea unei „relaţii privilegiate între PSD, PNL şi PC”. Politica PDL-istă de apropiere de PNL este văzută de Geoană ca un pericol major pentru PSD, de aceea susţine o alianţă informală cu PNL pentru împiedicarea reunificării dreptei. Ce propune preşedintele Senatului este un sistem politic bipolar, în care alternanţa să fie între PSD şi PNL, în locul sistemului politic multipolar pe care l-ar promova Preşedintele Băsescu. Frumoasa jucărie a alternării frăţeşti PSD-PNL depinde de un mare obstacol: dreapta adevărată din jurul lui Băsescu-PDL.

Avertismentele lui Geoană cu privire la necesitatea lărgirii bazei PSD cu păstrarea caracterului de stânga a partidului, indiferent de critica pe care o aduce anumitor accente stângiste ale actualei conduceri, indică direcţia de acţiune pe care a ales-o preşedintele Senatului şi o mare parte dintre conducătorii partidului. Mizarea pe aparatul de stat, pe sindicatele aparatului funcţionăresc de stat, cooptarea programatică de la Congres a liderilor de sindicate ale bugetarilor cu care să se instituie o relaţie de sprijin reciproc, sunt primele semne ca PSD se pregăteşte de asalt pe un program antireformă.

De altfel, Ponta a cerut ca moţiunea pe care o va depune luni PSD să fie însoţită de o grevă generală. Partidul moştenitor al PCR visează la o nouă revoluţie cvasi-marxistă, în care, conform documentului Geoană:

„Între stat şi piaţă, mai important este statul”.

De aceea, orice îi este permis statului, deci şi functionailor săi, pentru a-şi perpetua puterea şi privilegiile. Nu întâmplător prima măsură din cel şase urgenţe ale aşa-zisului program PSD de guvernare „Romania corectă, România socială” se intitulează „revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anterior scăderii cu 25%”.

Anunțuri

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: