FSN nu mai este egal cu suma PSD plus PDL

La sfârşitul anului 2008 când guvernul României era format de Alianţa pentru România, PNL-ul a sărit ca ars şi a ţipat timp de 9 luni că s-a refăcut anticul FSN. În septembrie anul trecut, pesedistii ieşeau de la guvernare mizând pe o înţelegere cu PNL-ul pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Mircea Geoană era pe val, televiziunile mogule transmiteau 24 de ore din 24 ştiri negative despre Băsescu şi PDL şi susţineau candidaturile liberalo-pesediste. Aprobarea moţiunii de cenzură din data de 13 octombrie şi căderea primului guvern Boc, a cimentat vechea amiciţie dintre cele două partide de opoziţie care guvernaseră practic deja împreună între 2007 şi alegerile prezidenţiale din 2008. Se năştea astfel blocul PSD-PNL, pe fondul unei apropieri ideologice ce nu mai era ţinută la secret sau cosmetizată în niciun fel. PDL a rămas doar cu alternativa unei relaţii cu UDMR-ul, partidul căruia îi fusese refuzată participarea la guvernare de către PSD.

Crin Antonescu a fost pe scenă lîngă Mircea Geoană în seara zilei de 6 decembrie 2009 când au fost date publicităţii primele exitpoll-uri. Însă, alegerea pentru un al doilea mandat a lui Traian Băsescu a întrerupt marea dragoste Geoană- Antonescu. Căsătoria din interes a ţinut cât Geoană a avut şanse şi s-a încheiat odată cu reinstalarea lui Băsescu la Cotroceni. Preşedintele Senatului trebuia să intre într-un con de umbră şi amicii lui din PSD au trecut rapid la fapte inscaunindu-l pe Victor Ponta, locvacele căuzaş antibăsescian. În timp ce Mircea Geoană a alunecat din ce în ce mai jos din postura de aproape-preşedinte al ţării la aceea de personaj din rândul 5 al tagmei PSD-iste, s-a născut o altă amiciţie la vârful celor două partide de opoziţie. Dacă mariajul Geoană-Antonescu se făcuse în grabă şi s-a desfăcut chiar mai repede decât relaţia care durase între cele două tururi, de data aceasta a avut loc mai întâi o logodnă Crin-Victor cât o perioadă de graviditate a unei femei. Congresul extraordinar al PSD din octombrie l-a mandatat pe Ponta cu oficializarea alianţei cu PNL în vederea răsturnării guvernului Boc preintr-o moţiune de cenzură, mizându-se pe agravarea nemulţumirii slujbaşilor la stat pentru reducerea drastică a veniturilor.

Partidul Naţional Liberal este mare meşter în a lega şi dezlega slogane. Dacă în perioada 2000-2004, PNL-ul a albit PSD-ul de acuza de urmaş al Partidului Comunist Român, tot PNL-ul a reuşit să reîntoarcă parţial spectrul unui comunism nebulos prin sintagma PSD+PDL=FSN. Ei bine, din septembrie anul trecut, când PSD-ul a reintrat în opoziţie, sloganul cu FSN-ul a fost îngropat. Prima moţiune de cenzură din 2010 a ratat ţinta la doar 8 voturi diferenţă şi astfel se întărea ideea unei conlucrări pe termen lung în vederea distrugerii duşmanului comun: PDL-ul. Din ce în ce mai des se aud voci din structurile de conducere ale celor două partide care susţin că alianţa lor va conduce la dispariţia PDL-ului, considerat o „umflătură malignă” pe scena politică, cum graţios s-a exprimat Crin Antonescu. Ponta nu contează prea mult în ecuaţia alianţei PSD-PNL, cei care fac jocurile în PSD (Hrebe’, Năstase, Iliescu) îl vor da la o parte dacă nu reuşeşte să îngenuncheze guvernul Boc.

Acum se naşte întrebarea: dacă PSD+PDL era egal cu FSN, ce ia naştere din convergenţa PSD+PNL? Ar fi o glumă tâmpă să se spună că ar fi tot un FSN, deşi sunt la fel de populiste. FSN-ul va fi uitat uitat până când se va adeveri moartea politică a PDL-ului. Când vor rămâne în ring amicii de astăzi, ei se vor poziţiona în colţurile opuse ale unui ring de box iar PNL-ul va scoate din nou din joben bau-baul fesenist. Dar cine mai crede că PNL-ul mai este de dreapta ca să se poziţioneze contra unui trecut comunist?

Anunțuri

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: