Herta Müller l-a recomandat pe Liu Xiaobo la Premiul Nobel pentru Pace

Situl http://www.signansight.com a publicat pe 8 februarie anul curent traducerea în engleză a scrisorii lui Herta Müller către Marcus Storch de la Fundaţia Nobel pentru Pace în care cerea ca premiul pe anul 2010 să îi fie acordat scriitorului chinez Liu Xiaobo, iniţiator al CARTEI 08. Iată conţinutul scrisorii:

The Nobel Foundation
Marcus Storch
P.O. Box 5232
10245 Stockholm

Berlin, 3 februarie 2010

Dragă D-le Storch,

Chiar au trecut două luni de la săptămâna Nobel din decembrie? Cu toate acestea vă adresez cele mai bune urări pentru anul 2010. Sper din toată inima să vă văd în Berlin cât de curând.

Am o cerere urgentă pe care vreau să v-o adresez astăzi. După cum ştiţi, Vaclav Havel l-a nominalizat pe scriitorul chinez Liu Xiaobo la Premiul Nobel pentru Pace în anul 2010. Liu Xiaobo este preşedintele asociaţiei PEN a scriitorilor independenţi din China începând din anul 2003 şi este unul dintre iniţiatorii CARTEI 08, care cere trecerea la o societate democratică – pe urmele Cartei 77 din Cehoslovacia.

De ani de zile Liu Xiaobo a luptat pentru implementarea drepturilor omului în China, cu toate riscurile pe care le aduce acest lucru. A efectuat mai multe pedepse cu închisoarea.alţi semantari ai CARTEI 08 au fost închişi alături de el. Reporterii Fără Frontiere au dat numele unora dintre ei, Zhang Zhuhua din Beijing, Chen Xi, Shen Youlin şi Du Heping.

În anul 2008 a fost condamnat la închisoare înaintea celei de-a 60-a aniversări a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. În această zi a drepturilor omului a fost lansată CARTA 08. Pe 24 decembrie 2009, Liu Xiaobo a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru angajamentul său politic.

Eu cred de asemenea că Liu Xiaobo merită Premiul Nobel Pentru Pace deoarece în faţa a numeroase ameninţări din partea regimului chinez şi cu un mare risc pentru viaţa sa, el a luptat neabătut pentru libertăţile individuale.

Dragă Marcus Storch, ştiu că în calitate de laureat al Premiului Nobel pentru Literatură nu îmi este permis să nominalizez candidaţii Premiului Nobel pentru Pace. Dar vă scriu acum ca să vă cer ca sprijinul meu să fie asumat de Norvegia.

Cu cele mai bune urări,
Herta Müller

Reclame

Etichete: , ,

Un răspuns to “Herta Müller l-a recomandat pe Liu Xiaobo la Premiul Nobel pentru Pace”

  1. fragmentariumpolitic Says:

    Herta si-a obtinut Nobelul pe criterii politice, precum rusul Saharov, polonezul Walesa sau alti dizidenti anticomunisti, si ar vrea ca acelasi lucru sa se intample si cu chinezul Liu Xiaobo. Trebuie sa fii nebun sa sustii „spargerea” Chinei, care nu este URSS. Cand vor navali un miliard si ceva de chinezi in Europa sau in America, va trebui ca toti sa invete limba chineza…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: