Ideograma lui Marius Robescu

Să ne amintim doar o clipă de Marius Robescu, poetul şaptezecist minunat omagiat pe YouTube de Luminiţa Sorega, dar şi autor al romanului Trunchiul şi aşchia – operă uimitoare, apărută la 20 de ani de la sfârşitul său prematur, ce pare destinată doar unui cerc de iniţiaţi, aşa cum se cuvine când inspiraţia vine din autobiografie.

În cele ce urmează fac o invitaţie celor care nu-l cunosc să intre în oceanul poetico-filosofic prin câteva spicuiri din Ideogramă, volum apărut la Editura Eminescu în 1986.

Există oameni pentru care lumea concretă, obiectivă, nu e în afară ci înăuntrul lor. Văzuţi de ceilalţi, ei par în afara lumii. În realitate ei sînt lumea.

Există şi indivizi cu totul anti-umani, care nu trăiesc decât pentru afirmarea de sine, singulară şi ilogică. Orice raporturi de afecţiune sau măcar de colaborare cu semenii reprezintă pentru ei numai o dureroasă concesie. O concesie pe care şi-o fac în primul rând lor înşile, dictată de singurul instinct normal care-i domină: frica.

Dintre cei cu mîinile vârâte pînă la coate în natura vie (cei „puternici”) câţi vor avea memoria întinerită de salve postume?

Poate că oamenii într-adevăr se nasc inegali; tocmai de aceea democraţia e necesară.
…..
Scrisul nu e un mijloc către o ţintă socială. E, în sine, un scop social.

Oamenii „fără iluzii” îşi fac de fapt iluzia cea mai vulgară: că vor supravieţui iluziilor celorlalţi.

Cunosc pe cineva care, alegând cu precizie momentul, se ascunde în reverie. Leac împotriva neputinţei, substitut al furiei dizlocatoare.

Despre sensibilitatea la adevăr: un adevăr exprimat deschis provoacă o ulceraţie atît de mare, încât cei atinşi răspund printr-un neadevăr sfruntat.

Ironia este slujitoarea înarmată a dreptăţii. Ea nu se maculează ci însângerează.
…..
Cînd un critic te laudă bucuros ai motive să fii încântat: a apărut un posibil prieten. Cînd te lăuda ameninţător, te simţi tulburat: ce reprezintă acea ostilitate mocnită, preschimbată în lauri?

Garanţia de autenticitate a unei opere este autocomentariul ei, născut în acelaşi timp cu ea şi de care nu trebuie despărţită. Dimpotrivă, trebuie să-i fie restituit difuz, aşa cum e.

Subtilitatea unora provine din neputinţa de a ordona cauzele. Eludind astfel esenţialul, recurg la o profunzime de observaţii colaterale. Cu atît mai bine dacă acestea sînt pitoreşti sau hazlii.

Anunțuri

Etichete: ,

Un răspuns to “Ideograma lui Marius Robescu”

  1. Zina Says:

    Ar fi foarte multe de comentat, de fapt, nici nu ar mai fi un comentariu ci un alt articol. Aleg doar una din idei, cea referitoare la ironie. Ironia ucide dragostea (in sensul empatiei dintre oameni), iar daca dragoste nu e, nimic nu e… Ironia e arma, nu mijloc de indreptare, iar ceea ce insangereaza nu e dreptate…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: