Poliţia Romană în vrie – cazul Şoric

Am urmărit înregistrările video ale conferinţei de presă ţinute de Aurelian-Vasea Şoric, şeful IJP Neamţ, responsabil cu gestionarea unei situaţii unde este evident tratamentul îngăduitor al autorităţii poliţieneşti faţă de reprezentanţii lumii interlope. Într-o expunere în care îi curgeau lacrimi din ochi pentru care l-ar invidia şi un actor de la Hollywood, Şoric a ţinut să precizeze că relaţia sa cu Gheorghe Mararu a fost „una firească”, „ca de la vecin la vecin”, dar s-a cam încurcat când a venit vorba de logică. Este celebra de acum întrebarea retorică pe care a pus-o Şoric:

„Şi până la urmă de ce este atât de interlop Mararu? Pentru că dădea bani la oameni şi le lua camătă? Câţi nu dau bani? Sunt şi procurori care dau bani(…) De asta este interlop, că dădea bani cu camătă? Se prezintă situaţia într-un mod total eronat”…

Este acum de notorietate că unul dintre ofiţerii din cadrul poliţiei Neamţ a fost intimidat şi i-a fost ameninţată familia dacă mai continua ancheta pe care o făcea pe urmele clanului Mararu. Şi atunci cum de îşi permite comisarul Şoric să spună că totul era bine la el în ogradă şi că un clan de cămătari nu pot fi numiţi interlopi?

S-a speculat pe temea unei relaţii între Aurelian Şoric şi Gheorghe Mararu din momentul în care casă unde a locuit cu chirie familia comisarului de poliţie a intrat în posesia cămătarului. Fotografia din Adevărul a caselor Şoric, Mararu şi a celei în care îşi are cabinetul notarial doamna Cristina Şoric spune foarte mult.

Nici Cristina Şoric nu era străină de activităţile clanului Mararu, prin declaraţia făcută Evenimentului Zilei ea infirmă teoria onorabilităţii şi legalităţii meseriei de cămătar propusă de soţul său:

„Mararu mi-a mai cerut anul trecut, înainte de Sărbătorile de Iarnă, să îi închei un act de transfer de propietate, dar l-am refuzat amiabil, tocmai pentru a nu ne asocia cu numele lui. De fapt, pentru că nu am voie legal să îl refuz, i-am spus că plec în concediu”.

Uite aşa! Comisarul nu ştie de ce i se pune eticheta de interlop lui Mararu, dar soţia nu voia să îi facă acte de transfer de proprietate celui ucis tocmai pentru că era de notorietate ce făcea: cămătărie. ANI îi cercetează pe soţii Soric cu privire la sursele din care şi-au constituit averea şi poate că vom află mai multe în urma anchetei pe care o face Corpul de Control al Ministerul de Interne.

La izbucnirea scandalului Şoric am văzut ce „carater” au poliţiştii din Neamţ. În semn de solidaritate ei vor să-şi dea demisia dacă ministerul îl da afară pe Soric. Vai, ce necaz! Şi apoi? Se vor angaja la firme de pază sau vor face coadă la posturile rămase libere ale clanului Mararu?

Anunțuri

Etichete: , , ,

7 răspunsuri to “Poliţia Romană în vrie – cazul Şoric”

 1. mariusmioc Says:

  De ce dacă o persoană fizică împrumută bani cu dobîndă este caz penal, faptă odioasă, iar cînd o persoană juridică – bancă – face exact acelaşi lucru, este o activitate economică necesară, uneori statul intervenind pentru sprijinirea băncilor?
  Ce deranjează aici – camăta sau concurenţa pe care odioşii cămătari persoane fizice o fac trusturilor bancare?
  “A face concurenţă este o faptă mai gravă decît a fura” este regula urmată de legiuitorii aflaţi în slujba marilor trusturi financiare.
  http://mariusmioc.wordpress.com/2010/11/20/de-ce-interzice-statul-camataria-grija-fata-de-om-sau-fata-de-trusturile-bancare/

 2. Blackwater Says:

  Salut Marius!
  Ai pus o intrebare la care am sa raspund inainte de a citi postarea ta, numai pe baza a ceea ce cunoastem cu totii, a ceea ce este oficial si moral.
  Bancile sunt agenti economici inregistrati, de regula – ca mai sunt si exceptii – ele au o politica transparenta si actioneaza la vedere pe baza de contracte. Cunosti de la inceput ce ti se ofera si care este pretul la casre se ofera. Imprumuturile cu bancile se negociaza, se verifica acte etc.
  Camatarii sunt persoane care dau imprumuturi de cateva ori mai scumpe decat cele de la banci, iti ameninta familia, te bat etc pentru a te intimida si a-ti lua banii si bunurile. la un camatar ajungi sa platesti si dobanzi de 100% pe an.

  • mariusmioc Says:

   Imaginea cămătarului pe care o prezinţi e luată din propagandă. Şi un cămătar îţi poate propune un contract cu prevederi clare despre dobîndă, şi cu un cămătar poţi negocia.
   Prin legalizarea cămătăriei, şi cămătarii ar putea fi înregistraţi ca agenţi economici, eventual ca persoane fizice autorizate. Ar fi mai mulţi care s-ar implica într-o asemenea activitate, ceea ce ar duce la scăderea dobînzilor.
   Bătaia, ameninţările, sînt fapte deja pedepsite de codul penal, se poate aplica legea în asemenea cazuri. N-am înţeles în cazul concret din Piatra Neamţ dacă au existat persoane bătute de acel Măraru.

 3. Zina Says:

  mariusmioc se face ca nu stie. Diferenta dintre banci si camatari e constituita in primul rand de dobanda perceputa, iar in al doilea rand de modalitatile de recuperare a banilor. Iar in ce priveste legea aia care i-ar apara pe datornici de amenintari si bataie (dar nu numai atat), cred ca a vrut sa glumeasca…Cine sa aplice legea ?…

 4. mariusmioc Says:

  Uitaţi-vă pe saitul firmei provident http://www.provident.ro/pages/Get_quote_your_quote_09 – o firmă care acţionează legal. Am verificat cam care-s condiţiile pentru un împrumut ipotetic de 3000 lei. Dobînda Anuală Efectivă e 79,38%. Nu cred că la cămătari e mai mult.
  Statul Maximal demagogic acceptă activitatea firmei Provident, dar cică are grijă de oameni interzicînd cămătăria. De fapt are grijă de firma Provident, eliminîndu-i concurenţa.
  Diferenţa între firma Provident şi cămătari este doar una: firma Provident a plătit taxa de protecţie (numită eufemistic taxă de autorizare) către Banca Naţională, deci finanţează salariile nesimţite de la BNR.

 5. Blackwater Says:

  Perfect de acord cu tine in acest caz: asa-numitele institutii de credit cum este Provident sunt camatarii legale. Moralmente nu am cum sa fiu de acord cu asa ceva, dar trebuie sa adaug ca numai cunoscand aceste pericole, camatarii si institutiile de credit, o persoana poate sa discearna ce are de facut. Exista si o deosebire majora intre camatari si institutiile de credit, acestea diun urma nu ameninta viata sau integritatea corporala a cuiva.

  Tocmai pentru ca Soric lua partea celor mai rai, demersul sau a avut atata rezonanta. Nu stiu ce a fost, prostie sau interes de a-si ascunde o relatie si sper ca si tine sa se afle adevarul.

 6. Blackwater Says:

  As vrea sa mai adaug un comentariu legat de interventia lui Gheorghe Stefan, primarul orasului Piatra Neamt. Iata ce a spus edilul PDL-ist:

  „Modul în care s-a apărat domnul Soric este cel putin nefericit“.
  „Întotdeauna am zis să nu se facă abuzuri, să se facă dreptate. Nu putem spune că orasul Piatra Neamt e pradă interlopilor, pentru că aici a fost vorba de un caz izolat. Consider că a fost o eroare, să zicem, în comportamentul unui individ, care nu ne bucură pe nici unul, pentru că s-a soldat cu moartea unui om. Opinia mea este că viata ti-o dă Dumnezeu si tot el are dreptul să ti-o ia. Asa că cred că a fost o eroare umană.”

  Gheorghe Stefan greseste profund, rafuieli, ciocniri intre bande, atacuri cu bombe au mai fost in acest oras. Nu s-a facut un scandal la nivel national, asta da. Totul era bine ca si atunci cand gunoiul este tinut sub pres! Este tragic cand califici astfel de lucruri ca erori umane, de parca am vorbi despre un accident de masina. Crima cu premeditare in stil mafiot facuta de un mafiot nu este o „eroare umana”.

  Totusi, la sfarsit primarul a adaugat:

  „Dacă se va dovedi că seful politiei este vinovat, si eu nu pot să mă pronunt în acest sens pentru că există organe abilitate, atunci, în mod normal, trebuie schimbat. Cred că nimeni nu se poate pronunta că-si va păstra functia într-o situatie de genul ăsta, pentru că, dacă s-a ajuns la crimă, cred că si organele de ordine publică au o responsabilitate“.

  Vorba Zinei: „cine sa aplice legea?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: