Andrei Marga – filozof al istoriei naziste

Ideea pe care mi-am făcut-o despre Legea Învăţământului este că încearcă să creeze competenţe în ţara în care cârpeala este la un preţ mai mare decât lucrul temeinic. În sfârşit, prima schimbare pe care o aştept este să înceapă dispariţia acelei categorii de privilegiaţi ai sistemului actual, cei care, încasând venituri de miliarde, au transformat universităţile şi facultăţile – de stat şi particulare – în fabrici de diplome fără acoperire. Emblematic pentru reacţia anti-lege este discursul de ieri 4 ianuarie al lui Andrei Marga, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai:

„În învăţământul de astăzi, să ne uităm bine în legile din alte ţări, competenţele sunt complementate de abilităţi de bază şi mai ales de educaţia pentru valori. Aşa cum sunt înţelese în lege aceste lucruri, ele ne duc încet-încet, pe nesimţite, spre o viziune provincial-tehnocratică, ce se aseamănă în multe privinţe cu punctul 20 din programul nazist de guvernare din 1934. Oamenii ăştia nu citesc aceste lucruri, însă ei nu realizează că se pot apropia, chiar şi involuntar, de puncte de vedere compromise istoriceşte”.

Punctul 20 din programul Partidului Naţional-Socialist German spune următoarele:

„Pentru a face posibil că fiecare german capabil şi harnic să obţină o educaţie superioară, şi astfel, oportunitatea de a ajunge în poziţii de conducere, statul trebuie să îşi asume responsabilitatea de a organiza temeinic întregului sistem cultural al poporului. Curricula de la toate instituţiile de învăţământ vor fi adaptate la viaţa practică. Concepţia Ideii de Stat (ştiinţă a cetăţeniei) trebuie să fie predată în şcoli de la bun început. Cerem ca acei copiii cu talente speciale având părinţi săraci, indiferent de postul lor sau ocupaţie, să fie educaţi pe cheltuiala statului”.

Trimiterea pe care o face Andrei Marga la programul nazist nu este deloc întâmplătoare, ea vine pe fondul furiei clasei privilegiaţilor pe cale să-şi piardă puterea şi sursele de câştig din învăţământul superior. Nicăieri nu se face vreo referire la prevederile concrete a Legii Învăţământului care ar fi egale cu programul nazist, fiind comun doar cuvântul curricula, legat de competenţe.

Pentru cei care vor să vadă cât a câştigat Andrei Marga şi clanul său în anul 2009, o lectură obligatorie este Rahoveanu.Rectorul Andrei Marga a declarat la 11 iunie 2010:

”O problemă pentru UBB, ca şi pentru întreaga ţară este cea a veniturilor personalului. Problemele s-au complicat în ultimii doi ani, ca urmare a incapacităţii Guvernului de a asigura resursele financiare pentru învăţământul superior şi incapacităţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) de a gestiona aceste resurse. Nu s-a putut satisface de către Executiv şi MECTS contractul instituţional cu marile universităţi din ţară. La acestea se adaugă acum tăierile din salarii. Opţiunea UBB, decisă, joi, în Senatul UBB, este să se păstreze veniturile personalului didactic şi nedidactic. De multe ori se confundă veniturile cu salariile. Salariile sunt fixate de lege şi sunt republicane, cu variaţii pe care le permite legea. O facultate cu bani îşi salariz ează mai bine cadrele didactice. Veniturile se adaugă la salariu, din activitatea de cercetare ştiinţifică pe bază de contract, din consultanţă şi din accesul la programe europene”.

Stat în stat – viziunea filozofului Andrei Marga.

Reclame

Etichete: ,

2 răspunsuri to “Andrei Marga – filozof al istoriei naziste”

  1. Zina Says:

    Aceasta categorie de privilegiati nu o sa dispara ! Cel mult vor venii altii care vor face la fel, ba chiar mai rau, poate, avand sacii mai goi…

  2. cartim Says:

    Privilegiati sunt si vor fi mereu in societatea nopastra.
    Unde mai punem lipsa de valori la care societatea se raporteaza…sunt multe de discutat aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: