Femeie culegând flori

Pierre-Auguste Renoir a lăsat posterităţii peste 6000 mii de tablouri, fiind considerat unul dintre cei mai prolifici artişti din toate timpurile. Astăzi mă voi rezuma la un simbol al prieteniei sale cu Claude Monet, este vorba despre tabloul Femeie culegând flori care o imortalizează pe Camille Doncieux, prima soţie a fondatorului curentului impresionist.

Tabloul, realizat în 1874, anul celebrei expoziţii unde se va lansa curentul impresionist, o arată pe Camille ţinând un buchet de flori abia culese de pe un câmp din apropierea Parisului. Peste doar câţiva ani, soţia lui Monet se stingea răpusă de cancer la vârsta de 32 de ani, iar ca o curiozitate, singura ei fotografie care ne-a parvenit provine din colecţia particulară a altei familii, nu aceea a pictorului. Claude Monet se îndrăgostise de Camille în anul 1865, când i-a cerut să-i pozeze pentru un tablou. Anii au trecut, iar artistul s-a îndrăgostit în anul 1876 de Alice Hoschedé, soţia unui colecţionar de artă, cu care începe o relaţie extraconjugală. În anul 1879, anul dispariţiei lui Camille, Claude Monet a rămas cu Alice, pe care o convinsese să-l părăsească cu un an înainte pe Ernest Hoschedé, dar nu îşi va legitima a doua căsătorie decât în 1892. Alice a stat în aceeaşi casă cu Camille timp de un an de zile, dar nu i-a iertat existenţa şi în timp s-a străduit să distrugă orice era legat de memoria ei. Au dispărut astfel toate fotografiile pe care le-a găsit, precum şi orice obiect care îi putea aduce aminte de predecesoarea sa.

Pus în vânzare la TEFAF de către Sterling and Francine Clark Art Institute, tabloul Femeie culegând flori al lui Renoir constituie un punct de interes pentru colecţionarii care îşi permit să liciteze dar si un reper artistic şi emoţional pentru vizitatorii avizaţi.

Reclame

Etichete: , ,

Un răspuns to “Femeie culegând flori”

  1. Zina Says:

    Cât de frumos ! Uiţi să mai respiri privindu-l. Am văzut impresioniştii la Musee d’Orsay şi mi-a venit să plâng când a trebuit să plecăm de acolo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: