TVA de 5%

Alianţa Socialistă (PSD plus PNL şi câteva felicksuri) exultă pentru votul de ieri din Senat: cu 53 la 46 a fost respinsă cererea preşedintelui Băsescu de reexaminarea a TVA-lui de 5% pentru alimentele de bază aprobat „din greşeală” în toamnă.

Populismul unei măsuri care ar produce haos în scriptele firmelor şi creează nişe pentru numeroase miş-maşuri pentru încadrarea frauduloasă la produse alimentare de bază a multor altor produse, este argumentat de socialişti prin vezi-doamne grija faţă de păturile defavorizate. Astfel pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi produsele expandate din cereale ar urma să fie taxate doar cu 5% în loc de 24 %. Deşi visul fiecărui om este să plătească mai puţin pentru ce cumpără, reducerea la 5% nu ar fi efectivă din următoarele motive:

– comercianţii, în special marile lanţuri de magazine vor găsi motive pentru păstrarea unui preţ foarte aproape de cel actual motivând că s-au scumpit carburanţii, electricitatea, că au mărit salariile etc

– se vor produce abuzuri: carne înseamnă nu numai carne de porc, poate însemnă şi carne de curcan, viţel, mistreţ, iepure, poate şi peşte. Uleiul vegetal este nu numai de flarea-soarelui, este şi de măsline, care nu este un aliment de bază. Am avea nevoie de o armată de controlori-verificatori necorupţi pentru a stăvili abuzurile. Şi nu-i avem, asta e!

Îmi place expresia “produse expandate din cereale”. Înseamnă orice, de la chiflele din McDonald’s până la covrigii vânduţi la colţul străzii sau sticks-urile din supermarketuri. Oare nu există un interes material ascuns pentru promovarea anumitor produse? Este clar că vor fi cumpărate mai multe sticksuri şi eugenii, nu-i aşa?

În plus, cei care au propus o astfel de măsură nu a venit şi cu compensarea ei din punct de vedere al veniturilor la buget. De unde vor fi scoşi banii care legal sau nelegal nu vor mai fi vărsaţi în contul TVA? Mărim iarăşi impozitele pe case, terenuri pentru că ei, bogăţii au de unde să plătească? Cu casa nu ai unde să fugi iar urmaşii leneşilor satului se vor trezi din nou la viaţă aşa cum au făcut-o la colectivizare când s-au ridicat contra chiaburilor. De fapt a celor mai vrednici, chibzuiţi şi economi ţărani.

Reclame

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: