Fata cu o pălărie mare

Pictura Fata cu o pălărie mare, opera artistului Cesar Boetius van Everdingen care a aparţinut Secolului de Aur (a trăit între 1617 si 1678) olandez, a fost achiziţionată anul trecut de Rijksmuseum din Amsterdam în urma strângerii unor fonduri printr-un sistem de loterie numit BankGiro Loterij. De pe urma artistului olandez ne-au ramas un numar redus de lucrări. Cea mai cunoscută dintre picturile sale este Young Woman Warming her Hand over a Brazier, în care ideea autorului a fost să personifice iarna. Această lucrare se află expusă de mulţi ani la loc de cinste în muzeu.

Dupa achiziţionare, pictura Fata cu o pălărie mare a intrat într-un proces complicat de restaurare la care se va lucra până – se speră – în luna august 2011 când va putea fi admirată de vizitatorii muzeului. Restaurarea implica şi îndepărtarea profesională şi înlocuirea unor straturi de vopsea în ulei cu care, în diverse perioade ale timpului, foştii proprietari ai lucrării au decis ca să “amendeze” originalul.

Ce este realmente tulburător la această operă este abundenţa culorilor deschise, adecvate discursului solar al altor perioade ale picturii vest-europene. O imagine mai buna asupra picturii se afla aici. Un simplu clic pe fragmentul care apare în stânga aduce splendidul tablou în fata celui curios să-l vadă.

Anunțuri

Un răspuns to “Fata cu o pălărie mare”

  1. Zina Says:

    Obrajii ei, piersici pârguite în soare… Frumoasă pictură, dar m-a impresionat mai mult alegoria iernii. In prima secundă am avut impulsul de a mă ghemui ca să mă apăr de frig ! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: