Inceputul Impresionismului

Este o placere sa citesti sau sau macar sa-ti arunci privirea pe cartea lui Theodore Duret, Manet and the French Impressionists, aparuta in anul 1910 la Londra si de 4 ani disponibila gratuit pe internet in format electronic datorita bunavointei firmei Microsoft. Concentrandu-se in special asupra lui Edouard Manet, autorul reuseste o formidabila reconstituire a tumultuoasei afirmari a miscarii impresioniste din ultima treime a secolului al XIX-lea. In cele ce urmeaza voi face un rezumat al pasilor care au marcat aceasta extraordinara aventura spirituala care se cheama impresionism.

Fara indoiala ca lui Edouard Manet ii revine cinstea de a fi recunoscut ca unul dintre fondatorii miscarii, el fiind si cel care a marcat istoria artei in doua momente aflate la distanta de 11 ani. In 1863 s-a organizat la Paris acel asa numit “Salon al refuzatilor” unde au expus cei care nu au avut loc la Salonul Academiei, la care lucrarea lui Manet „Dejun in Iarba” a socat opinia publica prin prezenta unei femei goale – era un model care poza frecvent in atelierele artistilor plastici – intre doua personaje masculine imbracate dupa ultima moda a vremii.

Toate trei figurile erau reale iar in urma scandalului – publicul era obisnuit sa vada nimfe si satiri din mitologie – Edouard Manet s-a ales cu un grup de sustinatori din lumea artei. Al doilea moment s-a petrecut in 1874 cand, la expozitia din Bulevardul Capucinilor, lucrarile grupului de prieteni care era numit ba Peintres de le nouvelle peinture, ori Independants sau chiar Intransigeants a atras atentia prin originalitatea manierei artistice a lucrarilor expuse. Dintre cele cinci panze ale lui Claude Monet, lucrarea Impression: soleil levant a constituit un punct de reper pentru ziarul Le Charivari care a publicat un articol denigrator. In anii urmatori au continuat zeflemelele si criticile aduse lucrarilor lui Monet, Pierre-Auguste Renoir, Camille Pissarot si Albert Sisley. In anul 1876 Albert Wolff, un cunoscut critic al vremii, scria in coloanele unui ziar:

„Strada Peletier nu are noroc. Dupa incendiul de la Opera, un nou dezastru s-a abatut asupra cartierului. La Salonul M. Durand-Ruel s-a inaugurat o expozitie a ceva care se zice ca s-ar numi pictura. Trecatorul inocent intra si privirea sa este ingrozita de un spectacol crud. Aici cinci sau sase lunatici, intre care este si o femeie, au ales sa-si expuna lucrarile.”

Lunatica era Berthe Morisot, o foarte cunoscuta artista a acelor vremuri. Impresionistii au avut de infruntat mai bine de 10 ani de sarcasme si neincredere pana cand le-a fost recunoscuta viziunea artistica. Daca la inceput termenii de impresionist si impresionism erau de batjocura, spre sfarsitul secolului al XIX-lea, in urma evolutiilor din perceptia publicului s-au transformat intr-o miscare respectabila care a influentat si alte forme ale expresiei artistice, putandu-se vorbi de un salt de la chiarobscuro la culoarea vie, fara treceri graduale si fara umbre.

Anunțuri

5 răspunsuri to “Inceputul Impresionismului”

 1. Zina Says:

  O coincidenta extraordinara ? Ieri am pregatit pentru „Miercurea fara cuvinte” ce urmeaza chiar acest certificat de nastere a impresionismului. Sunt…impresionata !

 2. Blackwater Says:

  Ma bucur de coincidenta! Voi citi cu placere postarea ta.

 3. Naica Says:

  Confuzie! Sunt doi pictori diferiti :Eduard Manet -„Dejun in iarba” si Claude Monet -„Impresie ,rasarit de soare „.Claude Manet nu exista !

 4. Naica Says:

  Confuzie! Sunt doi pictori diferiti :Eduard Manet -„Dejun in iarba „si Claude Monet -„Impresie ,rasarit de soare „.Claude Manet nu exista!

 5. Blackwater Says:

  Ai perfecta dreptate Naica! Am refacut postarea conform adevarului istoric si tin sa-ti multumesc pentru corectura, am stat chiar mult sa ma gandesc daca sa mai continui cu acest blog in urma nefericitei confuzii…

  O sa mai vad.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: