Discurs de început de an şcolar

Pe peretele unei case din cartierul meu am văzut scris cu litere de o şchioapă: URASC MATE. Nimic altceva, mesajul era nesemnat, nici nu mă aşteptăm să găsesc vreun Gigel, o Ramona sau un Elvis ca mândru semnatar al unei asemenea răbufniri. Nici nu este nevoie de semnături, sunt cred zeci de mii sau chiar sute de mii de copii de vârstă şcolară sau absolvenţi care ai instituţiilor de învăţământ de diverse grade care ar aproba un astfel de mesaj. În era în care casieriţele/casierii se uită pe display-ul electronic de la supermarket ca să vadă cât spune maşina că trebuie să-ţi dea rest la hârtia de 10, 50, 100 sau 500 de lei, nu matematica este importantă. Dar nici româna, unde – întreabă-l pe puştiul/ puştoaică mediu/medie din şcoală din cartier – obligativitatea de a studia nişte opera literare desuete vine în contradicţie cu dorinţa sinceră de emancipare de sub indiferent ce tutelă care implică valoarea şi ordinea firească a lucrutilor.

Au fost ani în care B1TV a relatat despre dragostea fericită dintre Irinel Columbeanu şi Gabor Monica, ajunsă vedetă nu pentru strălucirea studiilor ci pentru dotările fizice cu care l-a ameţit pe miliardarul zaharisit. Şi asta a impresioant o mulţime de fetiţe ajunse la vârsta descoperirii propriului trup. Monica Gabor mergea la bacalaureat cu elicopterul, asta era important pentru mulţi care-şi spuneau că iată cum se tratează o obligaţie de rutină peuntru curriculum-ul şcolar inutil.

Sunt ani de când tot poporul poate să vadă emisiunea Noră pentru mama, unde se câştigă miliarde combinându-te strategic din punct de vedere matrimonial. I-a întrebat cineva pe cei de acolo de ce au carenţe aşa de mari în educaţie? I-a întrebat cineva pe realizatori de ce se promovează glamour-ul în defavoarea muncii cinstite a întreprinzătorului particular onest sau a meseriaşului priceput? Sau de ce se impune dragostea la comanda banului din concurs? Fără răspuns de la neguţătorii din templul televiziunii.

Recent, un nevrednic de cetăţenia ţării a interpretat imnul ca pe o variaţiune a unei manele din lungul repertoriu al mahalaleor care vor să-şi impună gunoaiele pe post de muzică populară. Şi şi-a găsit apărători şi avocaţi înţelegători ai gestului.

Ne îndreptăm către o eră în care îl vom alege pe Victor Ciutacu ca preşedinte al Academiei Române, că doar are o expunere media de sute de ori mai mare decât toţi academicienii la un loc cu preşedintele lor actual cu tot!

La început de an şcolar, le spun tuturor celor care aud, văd sau citesc mesaje de genul celor de mai sus că acestea sunt o minciună, că doar munca adevărată, inteligenţa creativă şi dăruirea sufletească sinceră sunt valori şi vor aduce o fericire trainică. Studiul este o cale grea, dar atât de plină de bucurii penru cei care i se dedică. Doar prin educaţie veţi putea fi proprii voştri stăpâni şi veţi putea face alegerile potrivite în viaţa personală şi în activitatea profesională. Restul sunt doar poveşti pentru proşti. Punct.

Anunțuri

Etichete: ,

5 răspunsuri to “Discurs de început de an şcolar”

 1. Zina Says:

  Vezi ?! Eu acum aş fi vrut să răspândesc acest articol atât de frumos şi de realist, dar nu ai nici un buton de Twitter sau Facebook sau G+ ori LinkedIn…

 2. Blackwater Says:

  Multumesc pentru aprecieri!

 3. Naica Says:

  Excelent articolul !E trist ,dar atat de adevarat.Poate ,totusi ,2% din cei ce mai pot fi formati il vor citi si-l vor intelege.

 4. Blackwater Says:

  Multumesc pentru aprecieri Naica! In rest, sa speram…

 5. CALATORIILE LUI GULLIVER de J.Swift - 4. Brobdingnag - partea a II-a Says:

  […] Achilianu, Adi Hădean, Adi Roman, Adrian Voicu, Alex Mazilu, Alice Georgiana, Andreea M., Bibabum, Blackwater, Călin Precup, Carmen, Cartim, Cipri Palamariu, Coolnewz, Cristi Văduva şi pe toţi ceilalţi […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: