Viteza luminii este pe locul doi

Este un rezultat al cercetărilor întreprinse sub titulatura Cern Neutrino to Gran Sasso, în care un fascicol de particule neutrino au fost lansaţi de la Cern – Elveţia către laboratorul Institutului de Fizică Nucleară italian din Gran Sasso. Cei 732 de kilometri au fost străbătuţi de neutrini cu o viteză a cărei măsurare a condus la concluzia că postulatul cu viteza luminii cea mai mare în Univers – vezi teoria relativităţii a lui Einstein – a ajuns de domeniul trecutului. Neutrinii, a căror existenţă a fost prezisă de Wolfgang Pauli în anul 1930, reprezintă particule caracterizate de o interacţiune foarte slabă cu materia. Detectorul OPERA – o altă minune a ştiinţei şi tehnicii – a făcut faţă cu succes măsurării vitezei cu care au călătorit particulele subatomice timp de 3 miimi de secundă. OPERA are la bază efectul produs de apariţia tau-leptonilor prin bombardarea cu tau-neutrino a unora din cele 150000 de „cărămizi” de filme de emulsie fotovoltaică intercalate cu straturi de plumb. Detectoarele electronice care completează această structură de 1300 de tone au arătat că neutrinii au ajuns cu 60 de nanosecunde mai repede decât ar fi ajuns fotonii.

Un alt fapt interesant este că în grupul de 160 specialişti care a lucrat la proiect, au apărut şi 30 de persoane care nu au semnat comunicatul cu care s-au făcut publice primele rezultate ale experimentului, dorind o verificare a cercetărilor în altă parte.

De ce este acest lucru pentru Cauzalitate? Iată ce scrie Kelly Oakes:

…limita vitezei cosmice – viteza luminii – este cea mai fundamentală dintre constante. Fără ea, putem să spunem adio relativităţii aşa cum o cunoaştem. Cauzalitatea – relaţia fundamentală dintre cauză şi efect – ar trebui să dispară. Aşa cum spune ieri (23/09, n.t) Subir Sakar, şeful teoriei particulelor de la Oxford University într-o declaraţie către The Guardian: „cauza nu poate să vină după efect şi asta este absolut fundamental pentru construcţia noastră a universului fizic. Dacă nu avem cauzalitate, suntem terminaţi.”


Imagine de pe The Guardian

Reclame

2 răspunsuri to “Viteza luminii este pe locul doi”

  1. Zina Says:

    Haha ! Pana la urma relativitatea e si ea …relativa. Era de asteptat ! 🙂

  2. Alisa în Ţara minunilor III-IV Says:

    […] Adrian Voicu, Alex Mazilu, Alice Georgiana, Andreea M., Bibabum, Călin Precup, Carmen, Cartim, Blackwater, Coolnewz, Cristi Văduva, Dragoş Butuzea şi pe toţi iubitorii de lectură […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: