Regatul Cuvântului

Interviul luat de Stelian Ţurlea Lidiei Vianu și publicat online pe situl Regatul Cuvântului reprezintă o mărturie a faptului că literatura poate traversa oceanul de inconștiență manelistă și de delăsare generalizată a națiunii, dacă se pun în legătură oamenii inimoși și cu spirit generos. Iată un scurt fragment din spusele Lidiei Vianu:

„Un lucru e sigur: poetul e în toate timpurile şi în toate locurile o specie aparte. Un singur exemplu o să vă dau: azi, în lumea asta care dispreţuieşte tot ce nu e plătit, poeţii sunt singurii care nu numai că mă lasă să le traduc, să le public poemele online, fără să ceară plata drepturilor de autor – dar mă mai şi roagă să o fac. Vorbesc aici şi de britanici şi de români.
E drept, poezia de azi a uitat de latina şi greaca versificaţiei, adică habar nu are de prozodie. Dar un poet bun este încă un poet bun. Am dat de prea multe ori explicaţii studenţilor mei à propos de ce deosebeşte un poet bun de unul mediocru. Nu sunt guru literar. Orice profesor ar trebui să-şi spună măcar din când în când “Ştiu că nu ştiu nimic”. Să viseze, ca Noica, o şcoală în care nu se învaţă altceva decât o atitudine intelectuală, o forma mentis.”

Forma mentis? Formulă care desparte apele și împăca valorile. Din nefericire, nu funcționează deschiderea revistei în format digital dar efectul de multiplicare și efervescență intelectuală se află în link-urile pe care le menționează Lidia Vianu:

http://editura.mttlc.ro/, de unde se pot descărca – în condiții de respect pentru proprietatea intelectuală, – lucrări valoroase atât amatorilor de literatură cât și pasionaților de traducerea în și din engleză, lucrări realizate cu sprijinul British Council, ICR și al Universității București.

http://groups.yahoo.com/group/lit_translations/ – un grup care anunța internship-urile, acele stagii voluntare pentru traducatorii masteranzi.

Cel de-al doilea inteviu de pe situl Regatul Cuvântului îl aduce în prim plan pe Dan Puric, care vorbește că nimeni altul despre noi. Lectură plăcută!

Reclame

Etichete: , ,

5 răspunsuri to “Regatul Cuvântului”

 1. Zina Says:

  Multumiri pentru linkul valoros catre editura…
  E trist ca in Romania cultura sta tot mai mult ascunsa prin bloguri… O fi ajuns un produs numai pentru anumite paturi sociale ?…

 2. Blackwater Says:

  Din pacate, nu se mai sta la coada la carti. Cartea reprezinta participare, efort, schimb de idei, cautare in dictionare si in bibliografie. Cititul reprezinta munca, daruire, elan.

  Bibliotecile sau rafturile cu carti sunt rare in casele si in vilele inceputului de mileniu 3.

 3. Viaţa lui David Copperfield 10 Says:

  […] Achilianu Petruţ, Adrian Voicu, Alex Mazilu, Alice Georgiana, Andera Y, Bibabum, Blackjack, Blackwater, Carmen, Cartim, Clipe de Cluj, Coolnewz, Dana Pătrănoiu, Daurel, Eumiealmeu, Fosile si pietre, […]

 4. Revista de Cultura Universala NOMEN ARTIS Says:

  Îmi pare rău să văd aici aceeaşi copertă făcută de pictorul şi graficianul Mihai Cătrună pentru revista noastră, doar cu numele schimbat.
  Vă rog să vă identificaţi cu coperta revistei dvs.
  Toate numerele revistei „Nomen Artis – Dincolo de tăcere” le puteţi urmari pe site-ul nostru: nomenartis.wordpress.com

 5. Blackwater Says:

  O aiureala comentariul de mai sus sau o incercare de a-si face publicitate. Despre prostia cu „va rog sa va identificati cu coperta revistei dvs” ce sa mai zic? Sa incep cu sfarsitul: nu este revista mea si nu ma identific nici cu ea si nici cu Nomen Artis.

  In plus, adaug ca vizitez cand vreau si pe cine vreau. Punct.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: