Cea mai mică problemă a lui Victor Ponta

Victor Ponta, stimabilul preşedinte-co-preşedinte al PSD-USL are o gândire mult prea rapidă pentru instrumentul de comunicare constituit de limba română iar în cele ce urmează încerc să arăt de ce şi cu ce consecinţe. Într-o postare recentă pe blogul personal, fostul procuror scrie următoarele:

Dovada clară a faptului că Băsescu ori nu ştie ce se întamplă în Europa, ori ne minte!

Dacă ar fi vrut o exprimare perfect logică, atunci Victor Ponta trebuia să scrie:

Dovada clară a faptului că Băsescu ori nu ştie ce se întamplă în Europa, ori ştie şi ne minte!

Acest ori ştie era necesar, dar mintea mult prea rapidă – sau superficială – a micului-mare guevarist foloseşte scurtăturile, sărind peste acele lucruri pe care le consideră amanunte, neacordând întâietate elementelor care ar trebui să creeze un discurs fluid, logic. Articolul din Les Echos pe care-l are în vedere preşedintele PSD vorbeşte despre cerinţa ca statele Uniunii Europene să înscrie regula de aur a echilibrului bugetar la nivelul juridic constituţional sau echivalent. Pentru un fost stâlp al justiţiei romane ar fi o slabă consolare că este posibil să nu înţeleagă franceza, apelarea la un traducator versat fiind doar o chestiune de minimă precauţie, sau de decenţă. Dar nu este cazul aici deoarece în România nu există nimic echivalent nivelului juridic constituţional. Constituţia este legea supremă a statului, care nu poate, sau nu ar trebui să fie încalcată de nimeni, persoană sau autoritate publică sau privată. Dacă aplicarea unei legi oarecare poate fi amendată sau suspendată conform interesului de moment al celor de la putere, Constituţia trebuie să rămană în permanenţă în forţă.

Această simplificare, sau scurtătură folosită de Victor Ponta reprezintă mai mult decat o formă a superficialităţii prin care se manifestă acest lider politic aproape infantil. Dacă superficialitatea este şi o formă a ascunderii lipsei de profunzime intelectuală, atunci conducatorul PSD nu este la primul său rezultat cu care ne convinge. Unei ţări ca Elvetia nu i se poate prevedea o deviere de la coordonatele pe care şi le impune prin legi, dar o Românie în care guvernul sfârşitului de an 2012 va fi pilotat de liderii Alianţei Socialiste USL va fi cu siguranţă împinsă pe drumul nerespectării înţelegerilor europene. Liderii Victor Ponta şi Crin Antonescu vor avea o nevoie teribilă de a cheltui mai mulţi bani decat intră în visterie pentru a-şi onora promisiunile pe care le-au facut deja sau pe care le vor mai face, de aceea încorsetarea constituţională o percep ca pe o ameninţare. Logica deficitară sau lipsa unei exprimări clare în limba română nu sunt motive de analiză pentru omul de rând şi nici motive de ruşinare pentru autor. Mai important pentru Victor Ponta este să dea în Trăian Băsescu cu indiferent ce şi indiferent de situaţie. Acest lucru în sine nu este neapărat rău, democraţia presupunând şi apărând opiniile divergente, răul vine abia cand te uiţi în viitor.

PS. Printre cei trei care- şi asumă plăcerea (like) la citirea postării lui Victor Ponta este Theodora, autoarea “superbului” rant În imensa mea bunătate adresat lui Blackwater. Regăsirea ei la coada-frunte a adoratorilor infantilismului politic şi superficialităţii intelectuale este o normalitate, alternativa nu îşi găseşte cauzalitatea prin neaderenţa la valoare.

Reclame

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: