Project Gutenberg. Despre donații

O inițiativă care pune la dispoziția cititorilor peste 36000 de lucrări, ajungându-se la 100000 prin intermediul site-urilor afiliate. Pentru PC-uri, ebook readere (Kindle & Others), Android și iOS, deci pentru tot ce este portabil. Project Gutenberg se dezvoltă fără revoluții, fără lovituri de stat, fără afișarea unor bannere anti-capitalism și anti-bănci, este deci un proiect de suflet atras de frumos și de păstrarea bogăției spirituale a lumii.

La fel ca și pe Wikipedia, veți întâlni aici și îndemnul de a dona dacă vă puteți permite sau dacă vreți. În legătură cu donațiile, am văzut cu precădere în ultimii ani o mulțime de reclame TV pentru donarea – de 2 euro, 4 sau mai mult – către varii clinici pentru copii sau pentru eradicarea nu-știu-cărei-boli. Nu contest că pot exista și oameni dezinteresați care lucrează la astfel de proiecte, dar am impresia că majoritatea proiectelor sunt anvelope media atractive pentru grupuri cu interese de altă factură decât cea pur medicală sau caritabilă. Nu am în vedere un proces de intenție generalizat, dar am avut ocazia să verific – la întânplare, fără nicio idee preconcepută – unele dintre așa-zisele inițiative pentru binele public și am constatat că în spatele unor acțiuni prezentate că fiind de caritate stau grupări care promovează agende cu alte determinări.

Revenind la Project Gutenberg și la donații, cred că nimeni nu a văzut o reclamă TV cu îndemnul de a dona bani pentru cărți electronice gratis. Nu, totul se face online fără invadarea spațiului informațional și de divertisment adus de televiziune. Și fără agresiune, fără imperativul televiziv “Și tu poți face ceva” sau “Și tu poți să contribui”. Implicit ți se transmite că dacă nu dai bani, tu nu faci ceva, tu nu te implicit, tu lași să moară de foame sau să sufere copii sau bolnavi de cancer, sau de nu-știu-care-sindrom. Prin televiziune agresivitatea de fond este acoperită de mantia bunăvoinței unei zîne caritabile, ți se spune participă dar ești pus la zid unde ți se strigă: plătești sau trag! Sau plătești ori ești vinovat.

Și asta n-o pot accepta.

Reclame

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: