Despre „Omul Frumos” al lui Dan Puric și despre inșii însemnați de la natură ai Gabrielei Savitsky

La sfârșitul lunii decembrie 2011 am terminat de citit „Omul Frumos” și mă gîndisem să scriu cândva câteva rânduri despre cartea lui Dan Puric. Nu foarte entuziast, deși citind am râs de nenumărate ori, nu foarte apreciativ, deși îmi dau seama că maestrul mimei se exprimă cu plasticitatea unui poet și nici foarte critic, deși am întâlnit numele lui Chomsky printre reperele lui Dan Puric la orizontul anului 2008. Pentru ultimul aspect m-am gândit că e doar o frântură de nisip și că ar fi păcat de muntele de grâu curat din carte că să mă supăr. OK, totul curge și a venit ziua de 7 ianuarie când am re-descoperit blogul lui Gabriela Savitsky și postarea sa Câteva vorbe, în care a scris și despre Omul Frumos. Și iată cum:

”Am citit “Omul frumos” – o culegere de interviuri şi aserţiuni personale ale lui Dan Puric. Vorbeşte frumos şi echilibrat despre Bine, despre Adevăr, despre Iubire, despre Isihasm şi altele multe. În spatele retoricii, se vede vâna veninului, a urii. E supărat că în 1989 şi în 1990 am trecut oarecum paşnic spre o altă orânduire. El clamează dreaptatea absolută şi, în numele ei, ar fi trebuit arşi de vii, spânzuraţi şi beliţi de vii slujbaşii comunismului. S-o luăm de la-nceput, adică. Să facem ce-au făcut comuniştii cu ţărăniştii şi liberalii. Să fi umplut închisorile – în numele altor idei şi lozinci – cu oameni care s-au aflat unde s-au aflat. M-am simţit dezamăgită. Nu ştiu cine-i finanţează ditirambii domnului Dan Puric dar să vorbeşti de Iubire şi să instigi la Ură şi Moarte mi se pare o cumplită perversitate”.

Recunosc uimirea care m-a cuprins citind despre vâna veninului, a urii la Dan Puric. O fi el un artist al mișcării și al cuvântului, dar inspirația și respirația lui sunt din aria cuminte a cuvântului fără ură. Nu este nimic în carte în care să fie blamați toți slujbașii, ci doar se discută despre ceea ce nu trebuie uitat, despre istoria noastră sub comunism. Iată ce scrie Dan Puric la pagina 123:

”Dar, spune Caragiale: „Și eu și mitocanul privim la lună”…Pentru mine e ceva frumos, pentru el, nimic. Luna este frumoasă sau sufletul meu? Și Caragiale conchide: „Luna este arcușul, eu sunt vioara”. Deci, ca sunetul să iasă, este nevoie de amândouă.

Și eu și mitocanul privim la poporul român.

Pentru mine, poporul român este că și pentru Petre Țuțea: Excelsior! Pentru mitocan, este o manea dată la maxim, la adăpostul căreia poate să fure în liniște.

Și victima din închisorile comuniste și călăul se uită la istoria recentă a neamului. Primul își vede rana neînchisă, celălalt, pensia halucinant de mare, ca o răsplată a criminalității lui.

La ce bun memoria istoriei recente? Ca noi, oamenii normali, văzând prototipul torționarului de acum 60 de ani, să-i recunoaștem copilul ideologic de astăzi și să nu-i mai permitem să se reproducă. Are și frumosul dreptul la autoapărare. Fostul torționar, colonelul Crăciun, spunea despre Țuțea la Aiud: „Minte, avea de toate. Era gras, mânca bine și toți deținuții erau bine îngrijiți”.

Copilul ideologic al colonelului Crăciun spune, la fel, oricărei conștiințe care se ridică întru adevăr, mărturisind că o doare o Românie umilită. „Minte”, spune tânărul politruc de astăzi. „PIB-ul pe cap de locuitor a crescut. România este în plină dezvoltare europeană. Trebuie să fim fericiți pentru asta.”Dar în aceeași postare se poate descoperi că Gabriela Savistky știe să vorbească și frumos despre cineva, idolul său stârnind(u-i) nouri de ditirambi:

”M-am gândit la Adrian Năstase. La acest colos al politicii româneşti – poate unul dintre puţinii adevăraţi patrioţi pe care-i are România. La imensa lui cultură. La distinsa lui discreţie.”

Are dreptate Gabriela Savitsky! Colosul politicii românești a creat-o pe mătușa Tamara de care a fost absolvit de justiție cu toate că soția sa a cărat o sacoșă cu 400000 de euro la bancă. Așa cum ar face orice spălător de parale murdare, luând de colo și punând dincolo. Dintr-un buzunar în altul. Tip Sorin Apostu, tip Sorin Ovidiu Vântu, tip Marius Petcu, toți clamându-și nevinovăția și cerșind clemență.

Despre imensa cultură a lui Adrian Năstase mi-a vorbit acel Buddha imens, un gigant al kitsch-ului care trona pe covor în apartamentul fostului prim-minstru. Ce efort cultural a depus pentru a avea în casă o armătura de metal căptușită cu gips colorat ca să arate că este din neamul gânditorului de Dâmbovița tocmai el, cel care și-a oferit ouăle la numărat! Pe cele de la fermă, binențeles! (Îți dai seama că nu se referă la fermă dacă îi privești zâmbetul miștocăresc la declarația din Parlamentul României).

Iar despre discreția lui Adrian Năstase să-l lăsăm să ne spună singur, cu modestia care-l caracterizează:

”La finalul lui 2004, puterea impusă de Băsescu a beneficiat de faptul că Guvernul pe care l-am condus închisese capitolele de negociere la UE, iar dincolo de spectacolele de sunet și lumini ale Monicăi Macovei, adevărul este că aderarea în 2007 a fost o formalitate. Și asta, tocmai datorită eforturilor făcute în perioada 2000-2004”.

Să ne întoarcem la postarea Gabrielei Savitsky și la cei pe care îi numește „însemnați de natură”:

”Ne plac deşucheaţii, strâmbii, strâmbaţii de la natură, indivizii grevaţi de racile! Aceştia ne plac nouă! Cei care scuipă şmechereşte în cristelniţă, făcându-ne apoi cu ochiul, murdarii la suflet şi jegoşii la vorbă! Băloşii şi estropiaţii!

Unul chior şi strâmb, altul mic, gângav şi vag cretin, o desfrânată şi o adunătură de canachei, ligi, tălmăceni, oejdeni, şi alte lighioane cu formă guvernamentală şi parlamentară.”

Cheia numelor celor pe care îi caracterizează în acest fel e simplă pentru oricine știe cum se exprimă orice demagog din media socialistă uslașă. Nu insist decât pe ceva ce își învăță copiii acei părinți cu frica lui Dumnezeu: să nu râzi de defectele fizice ale cuiva.

Doar așa poți să vezi Omul Frumos. Și este evident de ce Gabriela Savitsky nu poate…

Reclame

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: